Menu
0543-534822
 • Budgetprijzen gegarandeerd

 • Grootste voorraad van Nederland

 • Tot 5 jaar all-in garantie

 • Duurzame LED oplossingen

Wat betekent Lumen naar Watt? | Lumen naar Watt bij verlichting

Wanneer we willen weten wat de lichtopbrengst is van een lichtbron, dan kijken we naar de Lumenwaarde. Lumen geeft de hoeveelheid zichtbaar licht aan die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Het symbool hiervoor is lm.

Een veel voorkomende misvatting die we maken, is dat we voor de hoeveelheid licht ons richten op het wattage aantal. Het wattage staat echter voor de hoeveelheid energieverbruik. Waar de misvatting vroeger enigszins begrijpelijk was bij bijvoorbeeld gloeilampen (een groter wattage betekende meestal een hogere lichtopbrengst), gaat dit tegenwoordig minder op. Met de komst van technologieën zoals LED verbruiken lampen namelijk steeds minder energie om dezelfde lichtopbrengst te verkrijgen als hun conventionele voorgangers. Door je dus te richten op de Lumenwaarde en deze te vergelijken met de conventionele verlichting die je wilt vervangen, ben je ervan verzekerd dat je dezelfde lichtopbrengst zal krijgen in een efficiënter jasje!

Om de vergelijking wat makkelijker te maken, hebben we hieronder een schema opgesteld waaruit je precies kan halen welke wattage hoort bij welke Lumenwaarde. Hierbij zie je ook meteen het verschil tussen het energieverbruik van de diverse lichttechnologieën:


 Van Lumen naar Watt *

Type of lamp 200-300
Lumen
300-500
Lumen
500-700
Lumen
700-1000
Lumen
1000-1250
Lumen
1250-2000
Lumen
Gloeilamp 25-30 Watt 40 Watt 60 Watt 75 Watt 120 Watt 150-250 Watt
Halogeenlamp 18-25 Watt 35 Watt 50 Watt 65 Watt 100 Watt 125 Watt
Spaarlamp 5-6 Watt 8 Watt 11 Watt 15 Watt 20 Watt 20-33 Watt
LED lamp 2-4 Watt 3-5 Watt 5-7 Watt 8-10 Watt 10-13 Watt 13-20 Watt

*Klik op de wattage die jij nodig hebt en bekijk ons assortiment!


Hoeveel Lumen heb ik nodig?

We hebben je nu een handig schema gegeven waarmee je kunt zien hoe verschillende Lumen waardes zich vertalen naar Watt. Stel dat je nu je ruimte wilt uitrusten met verlichting; hoe sterk moet het licht dan zijn? Het is vaak moeilijk dit te bepalen gezien het feit dat iedere ruimtes verschillend zijn in grootte. Dit kunnen wij echter eenvoudig oplossen door de Lux waarde te raadplegen. 1 Lux staat voor de hoeveelheid licht die valt op één meter van de bron. Als je dit vermenigvuldigt met het aantal vierkante meter van je ruimte, dan krijg je de Lumen waarde die geschikt is voor jouw ruimte! Hieronder hebben wij een lijst opgesteld van een paar locaties en de gangbare Lux waardes:

 • Woning: 200-500 Lux 
  Een woning bestaat uit meerdere soorten ruimtes. In de keuken bijvoorbeeld heb je genoeg licht nodig om veilig om te kunnen gaan met scherpe of warme voorwerpen zoals messen en het fornuis. Hier zou een Lux waarde van 300 niet misstaan. Dit geldt ook bijvoorbeeld voor de badkamer waar je bezig bent met hygiënische taken.
 • Werkvloer: 450-500 Lux
  Op de werkvloer zoals het kantoor heb je voldoende licht nodig om comfort en productiviteit te stimuleren. Genoeg licht zorgt ervoor dat we wakker blijven en onze ogen zo min mogelijk extra te belasten.
 • Retail: 700-1500 Lux
  In retail kan de lichtsterkte veel verschillen. In retail wil je echter dat al je producten zo goed en helder mogelijk afgebeeld worden.Juweliers en etalages bijvoorbeeld vragen daarom een hoge hoeveelheid licht.

Wil je je lichtbronnen vervangen en heb je meer hulp nodig bij het vinden van de juiste keuze? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!


Onze klanten kiezen voor:

E27 LED lampen

GU10 LED lampen

LED Panelen

E14 LED Lampen