Waarom Budgetlight.nl

Gloeilampen

Filter op:
Wattage
7,0 W 300,0 W W t/m W
Lampvoet
 1. E14 (21)
 2. E27 (31)
 3. GX16d (1)
Graden
 1. 10 (1)
 2. 25 (1)
 3. 40 (1)
 4. 45 (1)
 5. 95 (1)
 6. 121 (1)
Dimbaar
 1. Ja (53)

Artikelen 1 tot 15 van 53 in totaal

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

Artikelen 1 tot 15 van 53 in totaal

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4

Gloeilampen

Gloeilampen van Budgetlight staan bekend om het sfeervolle en natuurlijke licht dat ze afgeven. Bovendien ligt de aanschafprijs laag en ís een gloeilamp altijd perfect te dimmen tot de gewenste stand.

Door een gloeidraad of filament in een zuurstofarme bol tot een zeer hoge temperatuur te verhitten via een elektrische stroom ontstaat er licht. Omdat het licht ontstaat door verhitting zullen gloeilampen altijd een geelachtig licht produceren. Wanneer dit geelachtige licht niet gewenst is, is er de mogelijkheid tot het plaatsen van kleurenfilters over de lampen. De kleurweergave is altijd bijzonder hoog omdat het licht in het hele spectrum uitgezonden wordt. Gloeilampen zijn dus bijzonder goed toe te passen op plekken waar een hoge kleurweergave vereist is. Een alternatief voor verschillende kleurtemperaturen zou compacte fluorescentielampen kunnen zijn.

De gloeidraad is gemaakt uit wolfraam, wolfraam kent namelijk een zeer hoge smelttemperatuur. Mocht er door een beschadiging zuurstof bij de gloeidraad komen, zullen gloeilampen meteen na het inschakelen doorbranden. Doordat de bol van de lamp weinig of geen zuurstof bevat wordt de gloeidraad dus tegen verbranden beschermd.

Tegenwoordig wordt de bol van gloeilampen gevuld met argon. Door gloeilampen te vullen met argon gaan de lampen langer mee en leveren ze bovendien een helder licht. Het glas gevuld met argon heeft slechts een dikte van enkele tienden van een millimeter.

Bij gloeilampen wordt 5% tot 10% van de energie omgezet in licht, het overige deel wordt omgezet in warmte(oftewel infrarood licht). Het rendement ligt dus tamelijk laag. Echter wordt het rendement bij een warmere gloeidraad, in bijvoorbeeld een warme kamer, hoger. Deze gloeilampen geeft een witter licht af en er wordt relatief minder infrarood afgegeven.

De keerzijde van een hogere temperatuur van de gloeidraad is de verkorte levensduur die hiermee samen gaat. De gemiddelde levensduur van een gloeilamp is 1.000 branduren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld gasontladingslampen of led lampen die wel 10.000 branduren gebruikt kunnen worden. Spaarlampen zijn ook een goed alternatief, deze kunnen wel 5 x langer mee.