Vorige


Welke kleurtemperaturen kan ik kiezen?


kleurtemperatuur

Bij de zoektocht naar verlichting, moeten we denken aan veel aspecten. Zo kijken we bijvoorbeeld naar het wattage en hoe zich dit verhoudt tot de lichtopbrengst. De kleur van het licht dat wordt uitgestraald kan hierbij ook een grote rol spelen. Dit noemen we de kleurtemperatuur. Kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in het aantal Kelvin (K). De Kelvin waarde bevindt zich op een spectrum van “warm” licht naar “koel” licht. Hierbij geldt: hoe hoger de Kelvin waarde, hoe koeler (blauwer) van kleur het licht wordt.

De kleur van het licht dat wordt uitgestraald heeft veel effect op je omgeving. Dit kan variëren van veranderingen in sfeer, maar op mensen kan het ook effect hebben. Waar warm licht een comfortabel en knusse sfeer creëert, kan koel licht productiviteit verhogen en helderheid verschaffen. Dit maakt verschillende kleurtemperaturen dan ook perfect voor verschillende situaties. Hieronder zie je de meestgebruikte kleurtemperaturen en waar zij geschikt voor zijn:2700K: Extra warm wit

Een extra warm witte kleurtemperatuur die een knusse sfeer creëert. Deze wordt voornamelijk gebruikt in huis. Hierbij kun je denken aan de woonkamer of de slaapkamer. Daarnaast is het ook geschikt voor horeca omgevingen. Je bereikt hiermee een warme sfeer voor de bezoekers waarmee ze zich op hun gemak kunnen voelen.

3000K: Warm wit

Een warm witte kleurtemperatuur die zeer geschikt is voor winkels. Het geeft producten een aangename uitstraling en maakt ze aantrekkelijker. Er zijn zo speciale kleurtemperaturen die optimaal zijn voor winkelgebruik. Denk hierbij aan een kleurtemperatuur van 3300K, wat zeer geschikt is voor het verlichten van voedsel.

4000K: Koel wit

Een koel witte kleurtemperatuur die productiviteit verhoogt. Het heldere licht houdt je namelijk wakker en is daarom uitermate geschikt voor bijvoorbeeld kantooromgevingen maar ook in je huis als een bureaulamp. Van alle kleurtemperaturen, is dit verreweg de meest gebruikte kleurtemperatuur.

6500K: Daglicht wit

Een daglicht witte kleurtemperatuur die helder licht biedt op de plekken waar dit noodzakelijk is zoals operatiekamers en fabriekshallen. Het is namelijk van cruciaal belang dat op deze plekken zoveel mogelijk zicht is. Door een kleurtemperatuur van 6500K te gebruiken, weet je zeker dat geen enkel detail over het hoofd gezien wordt.Waar vind ik verlichting in mijn gewenste kleurtemperatuur?


Je hebt nu hopelijk een goed idee welke kleurtemperaturen jouw specifieke ruimte het beste kunnen complimenteren. Ben je op zoek naar verlichting met een warm witte kleur om je huis gezelliger te maken, of misschien een lamp met een koel witte kleur om je wakker te houden terwijl je aan het werken bent? Bij Budgetlight hebben wij een groot assortiment aan lampen met verschillende kleurtemperaturen. Voor je gemak hebben wij hieronder al onze lampen, conventioneel en LED, met de meest gebruikte fittingen geselecteerd en gesorteerd per kleurtemperatuur:loading

Moment...

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen