Waarom Budgetlight.nl

Voorschakelapparatuur

Artikelen 1 tot 15 van 155 in totaal

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Artikelen 1 tot 15 van 155 in totaal

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Voorschakelapparatuur

Voorschakelapparaten (VSA) zorgen bij lampen met een gasontladingen voor een piekspanning zodat de lamp opstart. Hieronder vallen onder andere TL- en PL-lampen. Vervolgens zorgt het voorschakelapparaat ervoor dat de stroom binnen de norm blijft, zodat de lamp blijft branden. Wanneer er een gasontladingslamp zonder dat er gebruik wordt gemaakt van een voorschakelapparaat wordt aangesloten op het lichtnet en deze tot ontlading komt, zou deze kunnen exploderen.

Bij verschillende lampen is het voorschakelapparaat al ingebouwd, zoals bij spaarlampen en TL-lampen met tl buizen. Bij spaarlampen is het voorschakelapparaat bovendien altijd elektronisch. In tegenstelling tot spaarlampen wordt bij compacte TL-lampen het voorschakelapparaat vaak niet ingebouwd in de lamp en wordt deze er meestal los bijgeleverd. Voor verlichting met gasontladingslampen geldt hetzelfde.

Een conventioneel voorschakelapparaat is eigenlijk een grote spoel. Wanneer de netspanning omlaag wordt gebracht ontstaat er warmte, deze warmte wordt niet meer omgezet in licht.

Elektronische voorschakelapparaten voeden lampen met een frequentie tussen de 20 en 100 kHz. Los van het begrenzen van de hoeveelheid stroom veranderen de elektronische voorschakelapparaten het aantal Hertz met als voordeel dat er geen sprake meer is van een stroboscopisch effect. De lamp wordt dus trillingvrij en dit is minder vermoeiend voor de ogen om naar te kijken. Wanneer deze lampen met gebruik van een elektronisch voorschakelapparaat worden aangesloten ontsteken deze ook nog eens zonder te flikkeren.

Bovendien hebben de elektronische voorschakelapparaten een stuk minder vermogen nodig om tot dezelfde lichtopbrengst te komen en hebben daardoor een beter rendement dan conventionele voorschakelapparaten. Bij conventionele voorschakelapparaten gaat 15% tot 20% van het vermogen verloren tegenover slechts 4% tot 10% bij elektrische voorschakelapparaten. Verder zijn de elektronische voorschakelapparaten lichter, langer en dunner dan conventionele voorschakelapparaten en kunnen daarom goed voor compacte armaturen worden gebruikt. De voorschakelapparaten starten sneller op en verbruiken ook nog eens tot 40% minder energie. Ook ligt de levensduur hoger en is de uitschakeling aan het einde van de levensduur van een elektronisch voorschakelapparaat veiliger.

Elektronische voorschakelapparaten van Budgetlight werken zonder enige hulp van een starter voor de ontsteking. Compacte fluorescentielampen zijn bovendien goed te dimmen met behulp van een elektronisch voorschakelapparaat.