Menu
0543-534822
  • Budgetprijzen gegarandeerd

  • Gratis verzending vanaf €123,- (excl. btw)€150,- (incl. btw)

  • Tot 5 jaar all-in garantie

  • Duurzame LED oplossingen

LED verlichting dimmenHoe werkt het dimmen van LED verlichting?

Het element in een LED lamp dat licht geeft, is de LED. Die drie letters staan voor Light Emitting Diode. Daarbij geldt: des te meer stroom er naar de LED wordt verzonden, des te meer licht er wordt gegeven. Andersom is dat precies hetzelfde; hoe minder stroom er wordt verzonden, hoe minder licht er wordt afgegeven. Of een LED lamp te dimmen is, ligt aan de elektronica die benodigd is voor het aansturen van de LED. 

Waar kan ik zien of een LED lamp dimbaar is?

Meestal zijn de verschillende modellen van LED lampen ook in een dimbare variant te koop op Budgetlight. Hou er rekening mee dat ze niet altijd standaard dimbaar zijn. Staat er in de productnaam of in de specificaties ‘dimbaar / dimmable’? Dan kunnen we met zekerheid zeggen dat je de lamp dus kunt dimmen. 

Hoe werkt het dimmen van LED verlichting?

Om LED verlichting te kunnen dimmen heb je een dimmer nodig. Vaak is je huidige dimmer al geschikt. Iedere dimmer bevat een minimaal vermogen. Dat zit op 40-80W. Wanneer je oude/conventionele verlichting vervangt voor LED verlichting, dan blijft het totaal aangesloten vermogen van de verlichting nog steeds onder het minimale vermogen van de dimmer. Het kan dus zijn dat de betreffende LED verlichting niet te dimmen is of heel slecht dimt. Dit herken je vaak omdat de verlichting knippert. Wanneer je LED lampen niet op je huidige dimmer werken, kan kun je kiezen voor een fase afsnijdende LED dimmer van 0-150W. Hier werken vrijwel alle LED lampen op.

 

Het vinden van de juiste dimmer voor LED verlichting kan soms moeilijk zijn. Wij gaan je hierbij helpen, via onderstaande checklist.

 


 

1. Check de dimbaarheid

Zijn je LED lampen dimbaar? Dit staat vaak aangeven op de verpakking via het symbool wat je hier rechts/links kunt zien. Staat dat er niet op, dan kun je altijd bij de specificaties zien of een LED lamp dimbaar is of niet. Bij al onze producten hebben wij dit weergegeven! 


 
2. Check hoeveel Watt je nodig hebt


Hiervoor moet je een rekensommetje maken. Tel de hoeveelheid Watt van alle lampen die je wil gan dimmen bij elkaar op. Ga vervolgens na of het bereik van de dimmer hiermee matcht en dat je niet teveel Watt bij elkaar hebt. Zo kun je op de Busch-Jaeger 6523U-102 LED Dimmer maximaal 100W aansluiten.
3. Check of het gaat om 230V of 12V LED lampen


Heb je een LED lamp die op 230V werkt? Dan is er geen transformator tussen de LED lampen en de LED dimmer nodig. Heb je een LED lamp die op 12V werkt? Dan moet er een transformator tussen de lampen en de dimmer worden geplaatst. Lampen met een GU4, G4, G9, GY6.35 GU5.3 of G53) werken op 12V.

4. Check of je de juiste transformator hebt (Alleen voor 12V lampen)


Indien je een transformator met een LED dimmer wilt gebruiken, dan moet deze elektronisch zijn. Alle transformators van Budgetlight zijn elektronisch.  


 Onze dimmers en toebehoren