Menu
0543-534822
  • Budgetprijzen gegarandeerd

  • Grootste voorraad van Nederland

  • Tot 5 jaar all-in garantie

  • Duurzame LED oplossingen

Hoe kan ik LED verlichting dimmen?

Om LED verlichting te kunnen dimmen heb je een dimbare LED lamp, een LED dimmer en eventuele overige accessoires nodig. HIerbij is het goed om te weten, dat je meerdere LED lampen kunt dimmen met behulp van één dimmer. LED staat voor Light Emitting Diode. Afhankelijk van de stroomtoevoer wordt er een bepaalde lichtopbrengst uitgestraald. Des te meer stroom er naar de LED wordt verzonden, des te meer licht er wordt gegeven. Hoe minder stroom er wordt verzonden, hoe minder licht er wordt afgegeven. Hieronder wordt het dimmen van LED verder toegelicht. 


Waar kan ik zien of een LED lamp dimbaar is?

Staat er in de productnaam of in de specificaties ‘dimbaar'? Dan kun je de LED lamp dimmen. Houdt er rekening mee dat LED's dus niet standaard dimbaar zijn. Heb je een LED lamp gevinden die jou aanspreekt? De kans is groot dat deze lamp ook in een dimbare variant te koop is bij Budgetlight. Of gebruik de korte route en bekijk hier alle dimbare LED lampen.

Hoe werkt het dimmen van LED verlichting?

Om LED verlichting te kunnen dimmen heb je een dimmer nodig. Hoewel LED in bepaalde gevallen met een gewone dimmer kan worden gedimd, is het aan te raden om een LED dimmer te gebruiken. Een LED dimmer dimt immers lampen met fase aansnijding (RL) en/of fase afsnijding (RC), terwijl een gewone dimmer slechts één van deze dimmethoden toepast. Kijk daarnaast dat je met de aangesloten LED lampen aansluit op de minimale en maximale belasting van de dimmer. Wordt de belasting over- of onderschreden, dan kan het zijn de verlichting niet kan worden gedimd of gaat knipperen.


Het vinden van de juiste dimmer voor LED verlichting kan soms moeilijk zijn. Wij gaan je hierbij helpen, via onderstaande checklist.

1. Is de LED lamp dimbaar?

Zijn je LED lampen dimbaar? Dit staat vaak aangeven op de verpakking met een symbool. Staat dat er niet op, dan kun je altijd in de producttitel of bij de specificaties zien of een LED lamp dimbaar is of niet. Voor de duidelijkheid hebben wij dit bij al onze producten weergegeven! 

2. Hoeveel Watt heb je nodig?

Hiervoor moet je een rekensommetje maken. Tel de wattages van alle lampen die je wil gaan dimmen bij elkaar op. Ga vervolgens na of het bereik van de dimmer hiermee matcht en dat je niet teveel Watt bij elkaar hebt. Op de LED dimmers bij Budgetlight kun je maximaal 300W aansluiten.

3. Betreft het 230V of 12V LED's?

Heb je een LED lamp die op 230V werkt? Dan is er geen transformator nodig. Heb je een LED lamp die op 12V werkt? Dan moet er een transformator tussen de LED lampen en de LED dimmer worden geplaatst. Lampen met een GU4, G4, G9, GY6.35 GU5.3 of G53 fitting werken op 12V.

4. Maak je gebruik van de juiste transformator?

Indien je een transformator met een LED dimmer wilt gebruiken, dan moet deze elektronisch zijn. Alle transformators van Budgetlight zijn elektronisch. Bovendien staat op de trafo zelf weergegeven welke manier van dimmen wordt ondersteund.

Dit geldt alleen voor 12V LED lampen!


Onze dimmers en toebehoren!

LED Dimmers

LED Snoerdimmers

LED Duo Dimmers