Menu
0543-534822
  • Budgetprijzen gegarandeerd

  • Grootste voorraad van Nederland

  • Tot 5 jaar all-in garantie

  • Duurzame LED oplossingen

Wat betekent de CRI (kleurweergave index)?

De CRI van een lichtbron staat voor Color Rendering Index, oftewel kleurweergave index. Hiermee wordt aangegeven hoe 'kleurecht' een lichtbron kleuren laat zien. De Color Rendering Index is opgedeeld in schalen van 0 tot 100 procent. Deze index laat zien hoe nauwkeurig een lichtbron kleuren laat zien, wanneer je dat met daglicht vergelijkt. CRI waarden kunnen we verdelen in vier categorieën. Hoe hoger de CRI, hoe beter een lichtbron kleuren laat zien. Het hangt ook af van de omgeving en de activiteiten hoe hoog de CRI waarde dient te zijn. In cijfers wordt de CRI waarde weergegeven van 60 (slecht) tot 100 (uitstekend).


CRI tussen 90 en 100: uitstekend

Een mooi voorbeeld hierbij zijn supermarkten en kledingwinkels. Klanten kopen bijvoorbeeld een jurk vanwege de felle en mooie kleur. Of de groene appels die in de reclame zijn, wanneer deze er in het echt ook mooi groen uitzien. Daarbij doet een lichtbron met een hoge CRI zijn werk, want deze heeft een hele hoge kleurechtheid. Nog andere voorbeelden waarbij een CRI tussen de 90 of 100 voorkomt zijn spuitcabines, drukkerijen, tekenruimtes musea en kunstgalerijen. 

CRI tussen 80 en 90: goed

Deze CRI waarde wordt gebruikt in kantoren, scholen, bibliotheken of in magazijnen. Binnen deze ruimtes is het namelijk van belang dat de productiviteit en het concentratieniveau hoog blijven. Kleuren moeten goed kunnen worden weergegeven, met name voor het geven van een les of het behouden van een goede concentratie tijdens meetings of presentaties. LED panelen en LED TL buizen worden het vaakst gekozen als het gaat om een CRI tussen de 80 en 90. 

CRI tussen 70 en 80: matig

Je ziet deze CRI waarde met name terug bij LED buitenverlichting of bij noodverlichting. Deze lampen hangen vaak op plekken waar niet altijd iemand aanwezig is. Om die reden is een goede CRI niet nodig. Verder is het van belang om te weten dat de kleurweergave los staat van de kleurtemperatuur van een lichtbron. De lichtkleur van een lamp zorgt voor een bepaalde sfeer in een ruimte, maar heeft geen invloed op mate waarop kleuren worden weergegeven. 

CRI tussen 60 en 70: slecht

Het beste voorbeeld van lichtbronnen met een ‘slechte’ CRI waarde zijn lantaarnpalen. In het donker is het niet van belang om kleuren goed te kunnen zien; dit is ook niet altijd mogelijk. Het belangrijkste uitgangspunt bij een CRI van 70 of minder is dat de kleurweergave in de praktijk sterk afwijkt van de werkelijke kleur. Nog een leuk weetje: bij de eerste generatie LED lampen had vrijwel elk exemplaar nog een lage CRI (60-69). Inmiddels is dat uiteraard niet meer aan de orde.


Ook belangrijk om te weten ...

De CRI heeft niets te maken met kleurtemperatuur. Hoe hoog het aantal Kelvin (staat voor kleurtemperatuur) is, heeft vooral te maken met het creëren van een bepaalde sfeer. Wil je meer weten over kleurtemperaturen? Klik dan hier.

Vandaag de dag hebben de meeste LED lampen een CRI waarde tussen de 80 en 100. Om die reden is er bij Budgetlight voor elke toepassing een geschikte LED-lamp te vinden. De allereerste LED lampen hadden waren uitgerust met een lage CRI (60-69). Omdat de technologie van LED de afgelopen jaren enorm is verbeterd, kunnen wij LED lampen aanbieden met een zeer hoge kleurweergave (90-100). Stap je over naar LED? Dan zit je wat de kleurweergave betreft dus goed!